FILM-SKAP
Ta en titt inn i et film-skap! Sjekk hva som skjuler seg i det.
Du skal glemme bort det som omgir deg og kjenne på en unik stemning. Skapet vil ta deg ut på en liten reise i tid. Filmkameraet blir med på å skape nye bilder og lagre noe som blir til minner neste dag.
„TO MENN OG ET SKAP”
av Roman Polanski
Allerede med studentfilmen „To menn og et skap” vant Roman Polanski oppmerksomhet i filmverdenen. To mennesker med et skap som dukker opp fra havet og går gjennom gatene, blir en metafor på menneskeliv som veldig ofte byr på absurde og overraskende hendelser. Filmens suksess i hadde ikke vært mulig uten jazzmusikk av Krzysztof Komeda som gav filmhistorien den metaforiske dybden. Regissør og komponist fortsatte å skape filmer sammen, og mange av dem ble en stor suksess. Film-skapet skal minne om bildene og musikken fra Polanskis film, så vel som historien bak kulissene...
„KOMEDA. JAZZENS PRIVATLIV”
av Magdalena Grzebałkowska, Forlaget „Znak”
Magdalena Grzebałkowska er journalist, forfatter av bok-bestselgere som „Prest Paradoks. Jan Twardowskis biografi” („Ksiądz Paradoks. Biografia Jana Twardowskiego”), „Beksinski brødrene. Dobbeltportrett” („Beksińscy. Portret podwójny”) og „1945. Krig og fred” („1945. Wojna i pokój”). Forfatteren har vunnet den polske litterære prisen Lesernes Nike i 2016.
For å bli bedre kjent med en av de fremste polske musikerne, han som sto bak „Lulluby” fra Polanskis „Rosemary's Baby”, melodien som ble nynnet av hele verden, besøker hun bl. a. skandinaviske land, Russland og USA. „Komeda. Jazzens privatliv” er et rørende portrett av generasjonen for hvilken jazz var frihetens vakreste – og ofte eneste – uttrykk.
Forlaget „Znak”
„UTENFOR TAKTER. MIN TID, MIN JAZZ”
av Zofia Komedowa Trzcinska. Forlaget „Szelest”
Fascinerende minner av kona til Krzysztof Komeda, Zofia Komedowa Trzcinska redigert av hennes sønn. Blant bokens helter er bl. a. Roman Polanski, Stanislaw Mrozek, Jerzy Skolimowski, Jan Lenica...
Zofia Komedowa Trzcinska (1929–2009) var ikke bare Komedas kone, men også hans muse. Det var til henne han komponerte sitt stykke „Crazy Girl”. Hun bekreftet det gjerne: Ja, jeg har vært en gal jente, jeg! Det var hun som fikk Komeda til å sette medisinstudiene til side til fordel for musikken. Hun var hans manager, konferansier, sekretær, frisør, skredder... Komeda skrev til henne i sine brev fra Hollywood „Min elskede sjef!” (Forlaget „Szelest”).
Jazz forum: „Utenfor takter” („Nietakty”) er et vesentlig bidrag til skildringen av den mest interessante perioden i den polske jazzens historie. Zofia Komedowa var deltaker i mange av de hendelsene på 50- og 60-tallet der noe skjedde for første gang.
I film-skapet vil du finne bilder fra Zofia Komedowas bok.
Den dagen utstillingen åpnes vil Film-skapet bli et sted der et filmkamera spiller inn en ny film „bak kulissene”.
***
„TO MENN OG ET SKAP” av Roman Polanski
„KOMEDA. JAZZENS PRIVATLIV” av Magdalena Grzebałkowska, Forlaget „Znak”
„UTENFOR TAKTER. MIN TID, MIN JAZZ” av Zofia Komedowa Trzcinska. Forlaget „Szelest”
Utdrag fra bøkene i tospråklig versjon (polsk og norsk) blir en del av installasjonen. Bøkene blir også tilgjengelige fysisk i utstillingens rom (i polskspråklig versjon, de er ikke oversatt til norsk ennå).
***
Krzysztof Komeda Trzciński (1931–1969) – den berømte polske jazz- og filmmusikk-komponisten ble kalt „det moderne flygelets Chopin” og ofte sammenlignet med Edvard Grieg, men også beundret for sin „slaviske feeling”. Han var en av de få artistene fra Øst-Europa som klarte å komme seg ut gjennom Jernteppet i 60-tallet og nå frem til Skandinavia (Norge, Sverige, Danmark) og Hollywood der han både opptrådte som jazzpianist / komponist og skapte filmmusikk.
Polske filmdager har fokus på kulturforbindelser mellom Polen og Norge. Årets utgave er dedikert Krzysztof Komeda som også har bygd broer mellom Polen og Skandinavia. Vårt rike program som blir vist på Fredrikstad kino 19–20 oktober og på Cosmopolite Scene i Oslo 24. oktober 2019, vil vise hvor stor inspirasjon hans musikk har vært for mange artister i hele verden.