Frédéric Chopin

Utstillingen stammer fra samlingene til Det nasjonale Chopins institutt i Warszawa og er arrangert i samarbeid med Republikken Polens Ambassade i Oslo.

I år feirer vi 210-årsjubileum for Frédéric Chopins fødsel. I Polen anses Chopin som den som har betydd mest for landets musikkhistorie. Hans unike “tone” er dypt forankret i den polske folkemusikken og preget av hans lengsel etter hjemlandet da han tilbrakte størstedelen av livet sitt i Paris. Chopins musikk har imidlertid også en spesiell internasjonal betydning som en vesentlig del av “den romantiske kanonen”, som kraftig påvirket videreutvikling av musikkspråket i hele Europa. En av mange komponister fra ulike land inspirert av ham, var bl. a. norske Thomas A. Tellefsen.

Chopins biografi åpner for enda et fascinerende tema : immigrantenes identitets-dilemma. 20 år gammel forlot Frédéric Warszawa og reiste til Wien. Kort tid etter brøt den polske novemberoppstanden ut. Den påfølgende undertrykkelsen fra Russland gjorde at det var vanskelig å reise tilbake til Warszawa, selv om han lengtet hjem og ønsket å støtte opprøret som en ekte Polen-patriot. Faren advarte ham mot å reise tilbake og mente han bedre kunne tjene fedrelandet med sin kunst enn med gevær. Dratt mellom bekymring for familien og en drøm om berømmelse innen musikken valgte han å reise til Paris, der han levde størstedelen av livet. I Paris fant han et kreativt miljø og fikk en omgangskrets som inkluderte mange av samtidens mest kjente forfattere og komponister. Han klarte seg godt sosialt og økonomisk og ernærte seg som pianolærer, komponist og konsertpianist. Kan det bety at han var et lykkelig menneske? Hva var hans måte å uttrykke sin identitet på i den daværende realiteten? Kan det være til inspirasjon for dagens immigranter og “globale borgere”?

Frédéric Chopins biografi og verk inspirerer dessuten til refleksjon om den kunstneriske ytringsfriheten. Hvordan har kunstnernes frihet tidligere vært og blir påvirket av politikk i Polen, Skandinavia og andre land fremdeles? Er kunstnere i dagens Polen og Skandinavia mindre begrenset enn de var for 200 år siden? Hva avgjør om at kunstneren føler seg fri til å skape kunst i ulike land og kan oppnå en “internasjonal suksess”? 

 

Magdalena Tutka - Gwozdz, Phd