MONARK – VERKSTEDET FOR SPIRITUELL UTVIKLING

“Monark” – verkstedet for spirituell utvikling kobler kunsten med personlighetsutviklingen. Hovedmålet for kreative prosesser innen dette prosjektet er å bryte sosio-kulturelle barrierer og skape et sterkt, støttende fellesskap, som bygger på unike personlige egenskaper til hvert medlem og samtidig dyrker en følelse av harmonisk samhørighet. Både kunstnere og mottakere av kunstverk skapt på verkstedet vekker sin egen kreativitet og starter en reise til selvaksept, bedre forståelse av seg selv og andre. 

Fokuset i  aktiviteter  rettes i år mot  kvinner og deres stilling i samfunns hierarki. Hvordan får man svare på kjønnsdiskriminering og kvinnenes utfordringer med å fungere i ulike sosiale systemer, som begrenser deres skapemuligheter ? Hvordan ser ut veien fra å ikke bli akseptert til å finne selvforståelse, indre ro og harmoni, mot, selvsikkerhet og mestringsfølelse? Kan skaperverket bidra til å forkaste falske og negative fordommer og samtidig hjelpe med å bygge et nytt, genuint selvbilde? Deltakere av KVINNEKRETSEN søker etter svar på slike spørsmål etter prinsippet av gjensidig støtte og deling av deres ulike synspunkter, oppdagelser og inspirasjoner. 

Utstillingen (UT)NYTTE illustrerer den ovennevnte transformasjonsprosessen og viser frem en symbolsk metamorfose «Fra Landskvinne til Gudinne».

Symbolet av kretsen bringer frem en refleksjon om livet som utspiller seg mellom fødselen og døden. En naturlig livssyklus, idet vi ble født og dør, gjentar seg i virkeligheten hver eneste dag, fra soloppgang til solnedgang. I denne livssyklusen utvikler vi oss og vokser i styrke, og med livsrytmen skaper vi og opplever virkeligheten.   

Kvinnestyrke ligger i kraften til å skape. Kvinner kan jo skape et nytt liv og når de støtter hverandre med sin positive energi, er de i stand til å skape nesten uendelige universer. Samtidig finnes det en fare for at uforsvarlig bruk av skaperkraften kan virke destruktivt. Nyskaping henger også sammen med smerten å måtte gi avkall på det gamle. Samspillet innad i kvinnekretsen bidrar imidlertid til at prosessen går så smidig som mulig og ender opp med å bære kreative frukter.

Inspirasjonen til å skape utstillingen (UT)NYTTE var boken skrevet av Joanna Kuciel - Frydryszak under tittelen Landskvinner, fortellingen om våre bestemødreEt viktig bidrag var også prosjektskapernes egne familiehistorier og personlige erfaringer. Når Monika og Walentyna gjenforteller viktige tråd fra fortid til sine familier, berører de noen av bestemødrenes erfaringer, men tolker kvinnens rolle på en helt ny måte. Prosjektet er dessuten beriket med en stemme til kvinner som flyttet inn til Norge fra andre land. 

Fotografen Walentyna Wasilewska fra Vampiart Photography, fascinert av sin oppgave med å avdekke og fremme kvinnens skjønnhet, både den kroppslige og den spirituelle, sammen med Monika Feherpataky - kunstner og kunstterapeut, inviterer alle til en felles opplevelse av transformasjonsprosessen “Fra Landskvinne til Gudinne» illustrert av håndmalte fotografier.

Kurator: Magdalena Tutka, Phd.

Previous
Previous

Verksteder

Next
Next

Arkiv