PASSENGER (PASSASJEREN), Andrzej Munk, Polen 1961/1963
Et sjokkerende verk med en tragisk historie - slik kan man beskrive „Passasjeren”, den siste filmen i Andrzej Munks filmarv.
„Passasjeren” er filmatisering av verket til Zofia Posmysz-Piasecka, en tidligere fange i nazistiske konsentrasjonsleirer. Hun konstruerte plottet basert på sine egne personlige erfaringer. Da Andrzej Munk bearbeidet teksten hennes, forlot han det perspektivet som er typisk for den polske filmskolen for å lage et universelt verk om totalitarismens mekanismer, ondskapens essens og den menneskelige natur.
Filmen ble spilt inn i Auschwitz. Andrzej Munk lot minnene få større plass enn den delen av plottet som handlet om det samtidige . Det var grunnen til regissøren gikk bort fra den planlagte dramatiske strukturen og begynte å lete etter nye løsninger. Arbeid med verket ble avbrutt av filmskaperens tragiske død i en bilulykke 20. september 1961. Filmproduksjonen ble stoppet fordi ingen ønsket å erstatte Munk. Til syvende og sist ble det tatt en dristig beslutning: „Passasjeren” dukket opp på skjermene som et uferdig verk. Filmteamet ledet av Witold Lesiewicz redigerte de allerede foreliggende filmutdragene og supplerte dem med bilder som representerer handlingens samtid, og kommentarer av Wiktor Woroszylski. Det førte til at „Passasjeren” kan ses på som unik i verdenssammenheng. Den ble også positivt mottatt av filmkritikere. Filmen har blitt tildelt FIPRESCI og ærespris fra juryen ved Cannes-festivalen, samt en pris fra Foreningen av Italienske Journalister i Venezia.
Handlingen i„Passasjeren” foregår på to tidsplan. Under en båtreise oppdager tyskeren Liza et kjent ansikt i mengden av passasjerer. Kvinnen tenker tilbake på perioden under andre verdenskrig, da hun som SS-kvinne var vakt i konsentrasjonsleiren i Auschwitz-Birkenau. Her møtte hun den polske fangen Marta, som hun utnevnte som sin assistent. Samtidig prøvde Liza å bryte henne ned mentalt og forvandle henne til sin hengivne slave. Når kvinnen som ligner Marta dukker opp på skipet, er det en trussel mot Lizas liv, et liv hun har bygd opp etter krigen ved å unngå ansvar for sine forbrytelser. Den ekstraordinære historien bak filmverket dominerte oppfatningen av „Passasjeren”. Det har imidlertid ikke fratatt filmen andre kvaliteter, for eksempel utmerkede skuespillerprestasjoner av Aleksandra Śląska og Anna Ciepielewska. Karakterens ekstraordinære psykologiske troverdighet og den universelle dimensjonen av problemstillingen som løftes, fortjener spesiell anerkjennelse.
Forfatter: Agnieszka Polanowska
Oversetter: Paulina Rożek